miercuri, 24 decembrie 2008

39. Interpretari nevinovate … si documente ( 3 )

1) Internet; cautare cu un singur cuvant : GOTII si mi s-au oferit 42 de compartimente ( scrise de specialisti) . Am facut comanda cu celalat cuvant : GETII si mi s-au oferit 46 de compartimente. Deci , scorul : 46 – 42 ( in favoarea getilor).

2) Fiecare din cele 42 de studii cuprinde si propozitia : gotii au venit din zona Gotland de la Marea Baltica la inceputul secolului al III-lea si se stabilesc in spatiul de la nord de Marea Neagra.

Alta: getii erau popor de neam tracic , care pe la 339 i.e.n. locuiau pe ambele maluri ale Dunarii de Jos. Nedumerire : pe la inceputul secolului al III-lea e.n. de ce a mai fost necesar ca gotii = getii sa vina dinspre Marea Baltica ?

3) Am copiat si urmatoarele : ,, Sfantul Sava de la Buzau este cunoscut si sub numele de Sava Gotul, deoarece, in actul sau martiric se arata ca el era socotit „got de neam”, in vremea cand Dacia era stapanita de gotii migratori.

Sava a fost sanctificat în urmă cu câţiva ani, Sf.Sava Gotul fiind astăzi patronul spiritual al Buzăului. Scrisoarea se găseşte la biblioteca Vaticanului.,, Am zis si eu ca trebuie sa stiu pe cine am patron spiritual;santificarea nu se face fara temei.

4) Procedura dusului scotian : ,, fumos vorbiti,, si ,,nu mai aberati,, nu ma clinteste . Intreb si eu de ce zice lumea ca a existat Sf. Sava , il facem patron spiritual si-i zicem Gotul ! Unde-i aberatia ?! Si de ce aberatie - este o discutie; daca getii = gotii , atunci ii consideram sedentari sau migratori ? Am vrut sa pun in cumpana o chestiune de logica : probabil ca nu am reusit . Articolul vorbeste despre frumusetile si parfumul de mister din zona; acolo natura are frumuseti ca din alte lumi si articolul surprinde aceste subtilitati care tin de inefabil. Eu am scris ca de-o bucurie : uite , cineva a vorbit asa de frumos despre locul natal.

5) Alecu Russo cat a stat la Soveja a cules floarea poeziei populare romanesti :

Miorita. Soveja este peste deal de Nucu ! Cei doi ciobani , dupa ce au faptuit napraznicul omor , ca un fel de autopedeapsa , au cioplit cu ghionoaia marind grota

( geto-dacica a strasihastrilor) de la Alunis: Bisericuta dintr-o piatra , transhumanta si Miorita. Atat! Sa fie bine !

Niciun comentariu: