duminică, 7 decembrie 2008

13. Prezenţa goţilor

Pentru primele trei secole nu au fost găsite dovezi directe despre pătrunderea creştinismului în Munţii Buzăului: străsihaştrii existau în zonă şi în primele două secole de după Hristos se aflau în faza avansată că nu mai erau cei trimişi ci erau oamenii buni – asociaţi si cu îmbrăcămintea albă. Poate că de-a lungul timpului va fi posibil a se face distincţie între preoţii dacilor ( cei care oficiau şi sacrificiile ) şi străsihaştrii; se fac afirmaţii şi departajări pe bază de intuiţie sau făcându-se dezvoltare vreunui text nu tocmai aflat în afara obscurităţii.

Un străsihastru respecta alte reguli faţă de un monah al creştinismului; scopul era acelaşi: împăcarea cu sine prin potolirea furtunilor ( de multe ori stihinice ) ; monahul creştin îşi recunoaşte slăbiciunile şi permanent , prin rugăciune , rit şi faptă bună cere ajutorul Creatorului sau puterilor mai mici.

Ar fi interesant de aflat despre ultimii străsihaştrii ( cei rămaşi în timp până la Daniil !) cum numeau Puterea Absolută: despre Zamolxis nu mai poate fi vorba , pe Hristos încă nu l-au numit; îşi doreau o ţinută morală impecabilă, unii au ajuns cât pe-aproape, dar în numele cui ?! ( sec. II- XIII ).

Un străsihastru era Înţeleptul şi daca mai vindeca bolile cu plante , cu vorba , cu apă vie , atunci peste aura lui reală aşternea legenda lumina de neînchipuit a imaginaţiei – metaforă de respect şi mulţumire.

Străsihastru avea Libertatea, monahul misionar era îngrădit , cel puţin de cele trei legi; primii monahi misionari ( propăvăduitorii ) în multe privinţe ( şi la cap. libertate) se apropiau mult de străsihaştrii; şi unul şi altul – au reprezentat în timp Reperul; este foarte greu dacă nu mai ai unde te duce !

Goţii îşi purtau idolii prin sate în căruţă, însă creştinii îşi vedeau de treabă prin vremelnica ogradă a goţilor.

Decât să ne chinuim a demonstra că ceea ce nu ne convine ( de ce !?) nu a existat, mai bine ne-am canaliza energiile spre a ridica în lumină adevărul. Dar ce este adevărul ? Şi tot aşa. Să fie bine !

Un comentariu:

Roderick spunea...

O ipoteză despre identitatea rîului Musaios:
http://eblogs.ro/roderick/2008/12/20/musaios-si-buzau/