vineri, 1 ianuarie 2010

132. Unele întrebări şi observaţiile trecătorilor foarte grăbiţi

1) Acoperirea rectangulară – pardoseala anexei de la Bisericuţa Aluniş

„ Piatra pe care calci să aibă scriitura pe faţa de contact cu pământul “.
Observaţie: meşterul pietrar avea talent !
Legendă ( 1 ): Vârful Goţilor avea ca pardoseală tot aşa ceva. Necazul cel mare este că nu a rămas (cel puţin !) o singură palcă; al doilea necaz este că nu se ştie unde au ajuns acele plăci. Placa din centrul platoului avea grosime considerabilă şi era de fapt teică de forma tubului de fântână – cilindru gol ( la cruci teica este paralelipipedică ); acolo, în centrul platoului ( cult solar) era înfipt stâlpul ( coloana) de susţinere a vasului pentru saramură.
Legendă ( 2 ): platoul din faţa bisericuţei lui Iosif ar fi avut asemenea plăci. Dacă ar fi adevărat, atunci şi aici a existat anexă, asemănător situaţiei de la Aluniş.


Molidul Roşu

Dar Molidul Roşu de acolo ( Uriaşul ) valorează cât toate pădurile Carpaţilor de Curbură. Întrebare: cine îl declară monument al naturii; s-a auzit un zvon de drujbă.


2) Coloana de lumină – la Aluniş ( una dintre chilii )

Întrebare ( 1 ): acest „ tub “ perforat în tavan este prezentat ca horn ? încăperea se zice că ar fi fost chilie.
Întrebare ( 2 ): dacă nu o fi fost chilie ?
Observaţie: la Şinca – Veche există acest tub de comunicare cu exteriorul: poziţia de acolo a permis ca acesta să fie elaborat ; de fapt este asociat cu turla unei biserici. Rupestrele de pretutindeni au multe elemente comune.

Fie să fie bine !


de Grigore Rotaru Delacamboru


Niciun comentariu: