joi, 24 februarie 2011

169. Rozetele suprapuse

Rozetele suprapuse




Rozetele suprapuse reprezintă o imagine de pretenţie : sculptura în lemn sau în piatră prin altorelief în două nivele trebuie să aibă dimensiuni mari ( cerute prin aglomerarea de petale ) . Pe cruci nu întâlnim asemenea elemente, .însă în vreun subiect de frescă sau împodobirea vreunei tăblii de lemn – da !

Construcţie : fie OK vârfurile unei Vezica Piscis din construcţia Rozetei. Rezultatul intersecţiei dintre OK şi cercul cu centrul în O este punctul L. Construim cecul cu centrul în L şi de rază OL şi construim cercul cu centrul în O şi de rază OM; intersecţia acestor două cercuri reprezintă prima petală pentru noua rozetă.

Rozetele suprapuse – un exemplu de contopire dintre simbolurile cultului solar şi cele ale noii religii.

Semnificaţii: în D2 – împărţirea planului în zone grupate câte trei, cele douăsprezece zodii , în creştinism cei doisprezece apostoli, etc.

Pentru D3 – Rudolf Steiner despre cele douăsprezece puncte fixe ale spaţiului …aici: http://www.spiritualrs.net/Conferinte/GA113/GA113_CF9.html

.




de Grigore Rotaru Delacamboru


2 comentarii:

Larisa spunea...

De cate ori va citesc articolele gandul imi zboara la mormantul parintilor mei.Din nefericire ma aflu la distanta si ajung doar de doua sau trei ori pe an acolo.Sper sa stiu sa privesc mai adanc lucrul din spatele crucii..Pana acum o faceam superficial...Dar dincolo de tot sunt substraturi mult mai adanci..Va multumesc din nou.

GRIGORE ROTARU spunea...

Multumesc ... cu intarziere ... mici probleme tehnice.