joi, 4 iunie 2009
77. Străsihaştrii şi chihlimbarul
Până o fi posibil a fi scoasă la iveală celebra chilie plină ochi cu piese de chihlimbar, o să ne mulţumim cu ceea ce există ( şi nu este puţin !). Dacă s-ar găsi o metodă spre a fi scos în real şi cel din „subteran“ ...
Realul s-a împletit cu legenda când s-a amintit de ţigaret. Se zice că lentile au fost mai multe. Au fost ... acum nu prea se ştie pe la cine au ajuns. Ar interesa metoda de prelucrare.
Adolescent fiind am privit printr-o astfel de lentilă şi, să nu ocolesc prea mult adevărul, aşa ţin eu minte, dincolo nu se mai vedea clar, însă dacă realizai axă optică prin lentilă către o altă persoană, felul cum se împrăştia lumina avea individualitate: nu era fascicul dar pleca pretutindeni.
Evident, pe atunci nu se vorbea de aură. Aura era numită - „îngerul“.
Imaginea asta cu „îngerul“ este de-o frumuseţe mioritică: „copile, în jurul fiecărei persoane stă îngerul, o înconjoară peste tot; nu îndrepta cuţitul spre cineva că îi tai îngerul !“ Respectam interdicţia, dar de zâmbit zâmbeam. Acum sunt convins: aura poate fi modificată ( în bine, prin anumite mişcări blânde şi în rău prin gestul smucit în convulsii).
Om care să-ţi „citească îngerul“ a existat prin satele de Curbură până pe la jumătatea secolului trecut: privindu-ţi aura prin lentilă , evident , nu te vindeca – însă era posibil a fi luate anumite hotărâri: ce fel de apă, ce fel de plante, care produse, şi unele practici, etc.
La stână în cutii de lemn căptuşite cu muşchi de piatră uscat, îngropate în praf de mică – erau păstrate: cavalul de os, piatra de răsfug şi lentila de chihlimbar. Când se accidenta un animal nu se lua hotărârea de sacrificiu până când baciul nu privea prin lentilă; dacă zicea: „ i-a trecut veleatul !“ –înseamnă că diagnosticul era sumbru. Mulţi oameni, mai pe faţă, mai pe ascuns, caută comori, adică aur. O chilie plină cu chihlimbar, venind din vechime – ar fi destul de valoroasă. Dacă o să fie descoperită vreodată şi , printre acele minuni s-ar găsi şi câteva lentile, galbene ca mierea, apoi cu siguranţă au fost ale străsihaştrilor, altfel de unde aceste vorbe !
Să fie bine !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu