vineri, 1 ianuarie 2010

130. . Despre Tuburile cu toartă şi despre Platoul Mic ( cel format din sferturi – simbolizând Roata cu patru spiţe sau o variantă la Masa Soarelui)

La Aluniş: al doilea element de Coloană Infinită – cel din dreapta intrării

Lângă fostul schit de la Vârful Cecilei exista moară de vânt ( nu ştiu dacă era a schitului); nu a cercetat nimeni ce fel de esenţă avea piatra folosită la măcinat. După desfiinţarea schitului , doi fraţi din Muscelul Cărămăneşti au preluat ( sau reînfiinţat ) moara de vânt: o piatră de măcinat a dăinuit până la înfiinţarea C.A.P. – ului când a fost făcută piatră de temelie pentru o locaţie nouă. De la fostul schit au rămas şi cele două tuburi sub formă de ceaşcă ( deci au toartă ): unul se află în apropiere de Vârful Cecilei, al doilea se află în satul Măţara; nu se ştie dacă schitul a cheltuit cu făcutul lor sau tuburile au fost preluate sub oblăduire atunci. Aceste două tuburi ( care mai există ), masa rectangulară sprijinită pe un singur pilon din curtea bisericii Muscelul Cărămănesc ( distrusă acum 10 ani – operă măreaţă cât un templu faraonic !) şi Grupul Statuar – erau minunile acelor locuri. Au mai rămas tuburile! Şi celelalte tuburi ( coroană circulară ) sunt opere de artă inestimabile, piese de patrimoniu, poate că cineva din viitor o să reuşească a descifra inscripţiile de pe buza lor. Când se lua hotărârea ca o anume fântână să primească tub erau anunţaţi (în vechime ) sfinţii călugări sau preoţii de parohie ( mai acum) şi se făcea slujbă de legământ, asemănătoare ( poate identică ?) celei care se face acum când este sfinţită o troiţă nouă – Sfânta Sfeştanie ( aşa cred !). Nimeni nu poate muta din loc o cruce fără motiv serios şi fără dezlegare. La noua locaţie – dacă totuşi este necesară mutarea – se face din nou slujbă. Această slujbă ( de legământ ) nu este un blestem ( Doamne fereşte !) dar pune oprelişte domnului patron de nu ştiu unde, care ar pohti „ să cumpere “ un tub ( pune el altul de ciment în loc şi , evident şi plăteşte pe acesta nerezistent … de piatră !!!????) iar pe acesta ( dacic, poate chiar pelasgic) să-l ducă în curtea cabanei dumnealui pe motiv ori să-l aibă sub ochii,mai aproape, dar nici vorbă deasupra apei, ori că face o înlesnire pentru turişti !
Este adevărat, în prezent aceste vestigii nu mai au stăpân , nici la primărie nu sunt înregistrate, nici ca monumente inestimabile nu le-a luat nimeni în seamă. Oameni buni, un asemenea obiect cioplit pe vremea străsihaştrilor se află dincolo de oricare valoare, a devenit sacru prin vechime, ca piesă ce a ajutat la a potoli setea atâtor generaţii, prin vibraţiile vremilor a devenit „ un disc de memorie “, valoarea lui este acolo, pe locul lui, nu-i tulburaţi veghea, undele sacralităţii deranjate – în disperarea de a reface reţeaua – pot înfăşura spre neutralizare pe făptuitor, şi dincolo de valoarea ( câştigată prin vârstă ) a acestor tuburi – cum să te atingi de un obiect sacru dacă nu se cade !? Trăim cu speranţa că majoritatea oamenilor din România fac parte din categoria celor care gândesc ! Dacă masa rectangulară a fost spartă din greşeală ( !!!???) – este timpul să ne gândim că tuburile sunt „ legate “ de locurile cu apă în care s-au oglindit atât amar de vreme ! Nu le tulburaţi oglinda ! Nu de alta , dar se aud zvonuri ! Nici nu ştiţi ce faceţi dacă atingeţi a înstrăinare obiectele sacre !
La Muscelul Cărămăneşti: un sfert din Platoul Mic


Din Platoul Mic – cel format din patru bucăţi ( sferturi ) se mai păstrează o parte şi aceea în afara împrejmuirii bisericii: dacă masa rotundă este păstrată în curtea bisericii ca obiect sacru, dedesubtul ei – nu ar fi un sacrilegiu – ar trebui să fie adăpostită această piesă – până când se va face ordine: cine să inventarieze şi cine să aibă grijă de aşa ceva.
Crucea de la schitul „ Prunii lui Cristian “ ( fier forjat ) se află în aer liber – şi nu ar fi mare bai, însă cineva are de gând să o instaleze în cimentul cavoului dumnealui – are imaginaţie nu glumă !
Fie ca acest An Nou să aducă lumină din plin pentru cumpăna gândirii fiecăruia dintre noi !
Fie să fie bine !


De Grigore Rotaru Delacamboru

5 comentarii:

Restaurant Pizzerie Vechile Coline spunea...

www.vechilecoline.ro
Restaurant Pizzerie Vechile Coline Iasi va ofera un meniu select pentru evenimente si mese festive, in cadrul unui ambient nascut din eleganta si meticulozitate.

C.C.I. spunea...

LA MULTI ANI!!! ACEST AN SA VA ADUCA NUMAI IMPLINIRI! Un semnal de alarma tras la timpul lui, dar numai sa nu ramana asa, multe peroane nu mai pretuiesc istoria si semnificatia acestor locuri,nu mai au frica de Dumneseu, pretuiesc ma mult propria persoana .nu stiu daca cunoasteti faptul ca tubul cioplit in piatra de la fantana din punctul " La Tigani" a " disparut " anul trecut,asa ca nu este de mirare ca o sa " dispara" si o Cruce , pentru a impodobi o " ctitorie" personala sau poate ca Dumnezeu sa-i ierte mai repede pcatele persoanei respective. Daca nu va suparati, care este locatia Crucii respective?. O seara buna! Si sa auzim numai de bine?

GRIGORE ROTARU spunea...

< La Tigani > este locul cum se da cotul spre Ulmet ( in acest drum exista locul schitului de la Varful Cecilei . Acolo a fost casa de tigani ...cantareti cu vioara ... nea Dumitru ...stie bunicul despre ceea ce spun! O sa revin cu amanunte !

GRIGORE ROTARU spunea...

Tuburile au vechimi ametitoare: pe vremea tineretii bunicului dv. si a lui taica-meu cine gandea impotriva la asa ceva ( deci nu cine faptuia ) era considerat nemernic. Despre cruce miscata de la locul ei nu am auzit, dar este posibil orice ... trag nadejde ca acest blog este citit de unele persoane ...
Multam de urari; LA MULTI ANI !

, spunea...

Am avut inima zdrobită în ultimele 9 luni după ce David s-a despărțit de mine, dar după ce am văzut mărturiile unor oameni despre Dr. DAWN, am fost foarte încântată să-i cer ajutor. Mi-a explicat tot ce trebuia furnizat pentru a efectua vraja de împăcare și am avut încredere în el din toată inima. În exact 3 zile, iubitul meu, care m-a bântuit luni de zile, m-a sunat de 17 ori pe loc. Am fost șocat pentru că el a fost cel care m-a blocat și s-a mutat. Acum suntem fericiți împreună și așteptăm primul nostru copil împreună. Vreau să-l apreciez pe dr. DAWN pentru marele său ajutor și, de asemenea, să alertez publicul despre acest om grozav. Contactează-l personal dacă ai nevoie de ajutorul lui pentru a te reuni sau pentru a rămâne însărcinată sau poate ai nevoie de alte ajutoare.
Whatsapp: +2349046229159
E-mail: dawnacuna314@gmail.com