sâmbătă, 2 ianuarie 2010

135. Despre vremuiala vremii şi despre unele bănuieli care puse în cumpănă cu idei verificate pot scoate adevărul deasupra

La Alunis - anexa

Dacă privim cu atenţie ne putem forma o idee despre tehnica încastrării capetelor de grinzi şi căpriori în minimasiv. Imaginea este de la Aluniş, însă aceiaşi tehnică s-a folosit, cel puţin la: Cetăţeni, Nucu, Daniil Sihastru, Dobrota, etc.
Propoziţii:
1) Un asemenea locaş are peste 15 cm adâncime.
2) Grinda ocupă doar jumătate din volum.
3) Deasupra se aşează un tuturuş
4) Între cele două piese de lemn se introducea - prin bătaie – a treia: pana.
5) Nu s-a folosit direct o pană de lemn deoarece frecarea dintre piatră şi lemn este mare.
6) Pana era înmuiată în grăsime topită.
7) Peste câtva timp, după ce lemnele „ mai scădeau “ pana mai primea câteva lovituri.
Studiul acestui caz ne-ar îndreptăţi să afirmăm ( să bănuim ) că o anexă a existat cândva şi la bisericuţa lui Iosif. Faţa minimasivului de acolo are atât de multe locaşuri din astea (grinzi şi căpriori), aproape nici unul lipsă – pentru viitoarea structură, încât varianta că la un anumit moment , acolo, a fost abandonat lucrul , trece pe locul doi.
Fie să fie bine !

Un comentariu:

Dr.Elias spunea...

La Alunis?...am vazut undeva in paranteza Sinca Veche! Nu sunt un calator iscusit, dar la Sinca Veche am ajuns la Grota unde de asemenea este un mic schit... acolo am putut sa vad de asemenea stanci prelucrate, la unele ramanand cu gura cascata la cat de drepte erau unghiurile. Foarte frumoase articolele... daca doriti poze de la grota luati legatura cu mine!