duminică, 24 ianuarie 2010

140. Semne comune ( 6 )

Platoul cu semne la Policiori

Photo: Paul R.

Piatra rupestrelor se prelucrează destul de uşor: are şi ea diferite grade de tărie - după cum îi este sadina. Stâncile de la: Iosif, Călugăriţe, Begu, Dobrota … au aceiaşi tărie, piatra are acelaşi fel de a fi. Meşterii pietrari – cei care au făcut treptele scărilor de la intrare în clopotniţe sau la intrare în biserici au folosit cu predilecţie acest fel de piatră: ţandăra nu face surpriză la daltă şi această piatră suportă să i se dea faţă “. Pentru tocilă trebuie un soi mai moale, să scoată aţa fierului şi întregul colac să fie omogen. Pentru râşniţa prin rostogolire – un fel, pentru râşniţa în vârtej – alt fel de piatră.

Nu se ştie despre piatra de moară dacă ar fi posibil …

Tuburile de fântână făcute din acelaşi fel de piatră sunt indestructibile ( ! ), cele făcute din piatră mai nisipoasă, după două mii de ani, au început să se tocească pe la buze, mai dispar unele semne …

Cineva întreba ( retoric ) dacă or fi crescând brazii in Iran. Multe cruci - fie că sunt semne la morminte prin cimitire, fie că sunt adăposturi la răscruci sau pe cele zăpodii - au incizat brăduţul. Logica răspândirii simbolurilor sacre este un subiect greu. Şi ar trebui să recunoaştem că este posibil să fi fost o relaţie între aceste spaţii în vremurile vechi: pe segmente – asemănarea trece de aproximaţii , se ajunge la congruenţă. De la Broscari la Policiori este destul de mers, iar de la Policiori în Iran – şi mai mult.


Tăbliţa de argilă de la Uruk

Că există semne comune este evident: triunghiul ,templul, cizma, brăduţul, rombul , cele trei, cinci,şapte , nouă linii, dreptunghiurile de aur,etc.

Împărţirea tăbliţei de lut sugerează ideea unui legământ, platoul de piatră este acoperit fără economie.

Siguranţa celui ce a mânuit obiectul de incizat – te pune pe gânduri: la fel de netulburat a fost şi cel ce a însemnat tăbliţele de la Tărtăria ! La Policiori meşterul a înlăturat material şi a finisat spaţiile dintre. Paradoxul: semnele înscrise în piatră sunt cu mult mai perisabile; locul fix unde se află şi indolenţa celui ce la ia in picioare …alde Valerică, Sanda şi S.GH. prin 1988.

Cetăţile celor foarte de demult ori sunt sub ochii noştri şi nu putem vedea ori sunt acoperite de praful vremurilor şi stau acolo până la un moment cu totul prielnic; despre ele vorbesc asemenea semne ( scrieri ) însă nu este dat să le putem citi acum.

Semnele ar trebui păstrate !

de Grigore Rotaru Delacamboru


6 comentarii:

raveda spunea...

Foarte interesanta imagine. Unul dintre simboluri (care apare de doua ori) imi aduce aminte de zeita egipteana Seshet. Zeita (de fapt zana) a cunostintelor tainice, a cunostintelor acumulate prin intuitie si revelatie divina.

Linkul de mai jos sper ca o sa lamureasca despre ce simbol este vorba: http://en.wikipedia.org/wiki/Seshat

In viitor sper sa scriu si sa postez un articol, pe blogul personal, despre aceasta zeita si eventualele ei legaturi cu pamantul romanesc. Cu permisiunea ta (si/sau Paul R.) as dori sa folosesc imaginea pe care ai postat-o.

http://raveda.wordpress.com/

GRIGORE ROTARU spunea...

Daca se face referire la prima imagine - da !, pentru a doua - trebuie sa stie colaboratorul care este sursa - vedeti ... o scapare ...oricum pentru semnele - Policiori va pot oferi poze din alt unghi Stiu ca vizitati Strasihastrii - semnul vizitei mele o sa fie cate un mic comentariu - atunci cand este cu putinta.

nakudo spunea...

chiar citeam din geometria sacra...legat de ce scrieti dumneavoastra aici...o chestie socanta mi se pare ochiul lui mahomed.dupa cum stiti si dumneavoastra...este vorba cercuri concentrice inchise intr-un trinughi..triunghiul-simbol al focului,sentimentelor....recuperez tot ce am p[ierdut pe acest blog..lectiile dumneavoastra absolut minunate..va multumesc...poate intr-o zi vom povesti mai multe fata in fata..mi-ar face deosebita placere...ma inclin cu mare respect

GRIGORE ROTARU spunea...

Se ajunge cu mai mare usurinta prin adresa: http://raveda.wordpress.com/2010/01/20/aer-si-aur/#comment-43
Titlul din prima postare de aici ( de la comentarii) nu m-a ajutat ... probabil anumite chestiuni tehnice ... oricum vizita mea la aceasta adresa a fost cu folos.
...iar in D3 tetraedrului ( cel care se naste pe el insusi - aotudualitate) i se asociaza focul
ca element primordial, iar in fetele icosaedrului se clatina apele Oceanului infiorate de Duh ( Timaios - Platon).
Fie sa fie bine !

carmen pantea spunea...

Puteti sa postati mai multe fotografii ale primei imagini? din alte unghiuri.

Cine stie, poate ne adunam mai multe capete si descalcim ceva?!

Bucuroasa ca V-am regasit!

GRIGORE ROTARU spunea...

Postarea urmtoare fie sa fie numai photos...multam pentru vizita si ...mai ales ...de intentie...
Medy va invita la Rozetaalbastra.