duminică, 31 ianuarie 2010

141. Semne comune ( 7 )

La AlunisPhoto: C.C.I.


În acelaşi areal rupestru întâlneşti obiecte, semne şi litere; prin comparaţie cu ceea ce ne este transmis pe bază de memorie colectivă, pentru aceste categorii: a) unele au dispărut – cândva au fost luate în seamă dar cu sau fără voie li s-a grăbit dispariţia: fie contraziceau anumite idei , fie a funcţionat pofta de câştig în cazul unor obiecte libere, fie nesăbuinţa de tipul – să ai curaj să rupi o bucată de piatră ca amintire ( eventual să aibă şi incizie); b) cele care există ( mai ales inscripţiile ) ar trebui protejate; c) cele despre care se vorbeşte – cu titlul de legendă – ( un om de-al locului te-ar duce exact într-un asemenea punct valoros !) – vor fi acoperite şi mai mult de ceaţa misterului – o fi el om simplu însă îşi face un calcul: dacă sute de ani obiectul cutare nu a fost atins şi acum , în secolul XXI , dispare sau este luat în văzul lumii ( o să fie dus la muzeu !) – atunci …


La Policiori

Photos: Paul R.


Partea de senzaţional a trecut: semnele au fost fotografiate, discutate, disputatear trebui interpretate şi protejate: sistemul adoptat la Şinca Veche – anexarea acoperişului peste părţile principale – se arată a fi cel mai potrivit. Aici La Policiori platoul cu semne este şi pardoseală.


La Policiori


La Aluniş, La Cetăţeni , cândva şi la Iosif,acoperişul s-a opus intemperiilor , iar destinaţia de locaş de cult a indus un anume respect. În Munţii Buzăului – se pare că izolarea le-a făcut cel mai mare bine – un adevăr trist !


La Broscari



Următoarele obiective ce vor suferi dispariţia sunt zidurile în aer liber: dacă Zidul Uriaşilor de la Aluniş mai poate aştepta vreo zece mii de ani ( necercetat, deşi arborii ce ies printre rosturi ne sugerează altceva !) , resturile de ziduri normale pot dispărea oricând; s-a acţionat cu bune intenţii şi pardoseala de la Vârful Goţilor nu mai există şi nici ultimele urme de la fostul schit de lângă Begu.


La Policiori



O vorba: dati clik pe imagine !

de Rotaru Grigore Delacamboru





7 comentarii:

Adar M. spunea...

Stimate dom' Rotaru, parerea mea e aceea ca tineti mortis sa descifrati mistere care nu exista. De ce spun asta? Va dau un singur exemplu: nu doar la Cetateni, la Sinca, la Namaiesti gasiti asemenea semne, ci si la Turnu, pe langa chiliile sapate-n stanca, dar...
Ei bine ajunge sa incepeti urcusul spre stana Rotunda si platoul alpin sau de la Poiana Musetel catre Varful Cozia, veti gasi nenumarate asemenea reprezentari scrijelite-n scoarta fagilor, fara ca ele sa-nsemne ceva, fiind, mai degraba, rod al doritei pastorilor de a-si marca in vreun fel trecerea. Nu doar copacii le poarta, ci si Grota din Cale, baza de la Coltii Foarfecii.
La Cetateni, aceeasi poveste; ajunge sa ocolesti varful unde-i manastirea si sa explorezi micul platou dinspre est, care-i un pic mai jos.
La Bistrita, un alt locas rupestru, urci deasupra Pesterii Liliecilor si gasesti aceleasi linii, raze, cercuri...

wolfwie spunea...

Domnule Adar M, va`s sfatui un lucru, mergi la chilia "Fundul Pesterii" faceti cateva poze, apoi incercati sa vedeti daca sunt simple scrijelituri.....de curiozitate. Acum ma rezum doar la ceea ce se afla in curbura Buzaului. Va dau un pont, sa va fie mai usor, verificati semnele ezoterice. Nu uitati ca in tara noastra crestinismul este cam de 2000 ani, problema este ca unele din locuintele si semnele sunt mai vechi decat crestinismul in sine.

GRIGORE ROTARU spunea...

Domnule Ader,

Am încercat să scriu titlul sub forma < stimate dom" > însă , după cum ziceţi că v-aţi rătăcit printre cuvinte – ţin să declar următoarele:
1) nu mi-a trecut prin minte să consider că obiectivele despre care vorbesc aici au vreun pic de mister, nici vorbă, chiar dimpotrivă, mereu am subliniat că sunt atât de reale – le putem vedea, pipăi şi , pe unele , gusta …

2) nu pretind că semnele şi literele de pe stânci sau din interiorul rupestrelor văzute de mine nu se găsesc şi în alte locuri văzute de alţii; pe acest blog am scris despre : Cetăţeni, Basarabi - Murfatlar, Dobrota, etc. Tocmai asta zic: semnele sunt străvechi, însă literele incizate sunt numai vechi.
3) Deci mister nu există ( doar vreunul pe care să-l creăm de acum încolo !) , şi , Slavă Domnului, este mult mai bine decât dacă ar exista: nu mă pricep la a dezlega aşa ceva; mai mult , prin profesie am tendinţa iubirii apelor limpezi.
4) Părerea şi a mea: numai în cinci minute nu aveaţi cum să parcurgeţi toate postările mele; eu nu vorbesc numai de litere şi semne ( deşi nici acesta nu-i un subiect de lepădat !) , vorbesc de tuburi- ghizduri, chilii, platouri, mese din piatră, trepte, uluce, colace, ziduri, anexe, cruci, cruci cu scrieri nedescifrate ( acestea – sigur – nu sunt scrise de ciobanii actuali !),piatra răsfugului, piramide , trovanţi, etc.
5) Toate locurile pe care le enumeraţi aici, pe unde aţi fost – au fost vizitate şi de subsemnatul; deci: nu vă invidiez !
6) Semnele de la Policiori au fost descifrate de către un specialist ( amj declarat: nu mă pricep la aşa ceva !) şi a vorbit de cu totul altfel de lucruridecât cele la care mă aşteptam ( şi , vai , trebuie s-o spun: altele decât cele din demonstraţia dumneavoastră).
7) Vă rog – dacă aveţi imagini cu acele semne , văzute de dv. mai peste tot, daţi-ne de ştire că le-aţi postat undeva; dacă sunt scrise pe copaci – zic şi eu – nu sunt de valoare; dacă sunt scrjjelite în grabă şi nu au pe ele muşchiul vechimii – iarăşi – nu sunt de valoare. Rămân celelalte !
8) Am vizitat blogul dv. şi trebuie să recunosc: aveţi acolo subiecte de înaltă valoare şi nu pierdeţi timpul degeaba; am citit şi văzut totul de la început la sfârşit şi , pe alocuri mi-am luat notiţe: nu am pierdut timpul degeaba!
Aştept imagini de la dv. – dacă este posibil !
9) Pentru mine arealul din Curbura Carpaţilor este locul unde au mijit cei dintâi muguri ai formării poporului român şi ai limbii române.
Vă doresc sănătate şi zbor înalt !

carmen pantea spunea...

http://silentiumlink.blogspot.com/
Va recomand acest blog.
La mai mare!

E.L.S.E. spunea...

Foarte interesant!
Negrija generalizata cu care se abordeaza subiectele legate de istoria adevarata a acestor locuri (adica toate locurile pe unde traiesc romanii si aromanii) este cea mai mare crima.

Insa, asa cum sustin, oricat de prost ar fi conduse destinele urmasilor dacilor, ei nu vor putea fi la nesfarsit tinuti sub obroc.

As vrea niste poze pe golea@yahoo.com pentru a le folosi intr-o carte de fictiune.

Multumesc anticipat

Roderick spunea...

Semnul din prima fotografie poate fi o "tamga". Aceste simboluri erau folosite de popoarele nomade din Eurasia ( sarmati, sciti, popoarele turcice ) ( vezi http://www.kroraina.com/alan/olhovskij.html )

Daca semnele sunt mai vechi decat epoca migratiilor, ovalul de deasupra ( cu ceva scrijelit inauntrul lui ) seamana cu litera "theta", mai degraba decat cu simbolul obisnuit al Soarelui. Daca ar fi fost acesta din urma, ar fi fost reprezentat mai "rotund".

Semnul de dedesubt are corespondente aproximative in mai multe alfabete antice ( Silabarul din Byblos, Linearul B ... ).

Semnele se regasesc si pe placutele de la Sinaia ( s-ar citi de sus in jos "TE" )

GRIGORE ROTARU spunea...

Mulţumesc pentru intervenţii persoanelor de aici . Pot ceda oricare dintre fotografiile ce deţin ( rezoluţia – este de banuit – cât de cât bună !), domnule Marius, numai dacă restrângem un pic domeniul de interes al dv.,…..mi se pare spaţiul acesta atât de vast ….
Domnule Roderick, dacă aţi arunca o privire şi asupra postării 126 – acele semne mi se par deosebite – vechi – ce este trist – multe ca ele s-au prăpădit – sunt în aer liber – în zona de trecere - se tocesc.. Nu am pregătirea necesară a comenta aceste incizii , le expun numai şi cer părerea. Dimnul Florin M. la adresa http://www.revistanoinu.com/Scrierea-daca-este-pura-inventie.html a fost întrerupt de câteva ori şi a răspuns cu bunăvoinţă – nu mai îndrăznesc să o fac – de atunci am descoperit – în zona în cauză – alte elemente care … Anexez şi adresa mai veche : http://picasaweb.google.com/rot.grigore poate este de folos.
Fie să fie bine !