duminică, 16 august 2009

86. Dreptunghiul de Aur si Romburi de Aur









4) Cum construim Rombul de Aur (d ) ?
Definiţia nr. 4 : Un romb este Romb de Aur ( d ) dacă raportul diagonalelor sale este Phi.
P1: Pe structura Dreptunghiului de Aur din figura precedentă îi construim axele de simetrie: aceste axe intersectează laturile dreptunghiului şi este determinat rombul ABCD, unde A apartine OM ( OA = AM ), B apartine OP ( OB = BP), C apartine PN ( PC = CN ) şi D apartine MN ( MD = DN).

3 comentarii:

Roderick spunea...

Ati vazut aceasta lampa dacica , dreptunghiurile si triunghiurile ei? http://www.geocities.com/cogaionon/large/r106.htm

Executia e imperfecta, dar tyrebuie sa fi avut un model mai exact.

GRIGORE ROTARU spunea...

Un dreptunghi din cele prinse ca ornament ( probabil !) este Dreptunghi de Aur ( fara nici o ingaduinta l ;a partea zecimala). Stiam despre acest obiect dar amanunte - NU si nu stiu nici acum. Subiectul este simpatic - dar trebuie sa aflu mai multe! Din punctul de vedere al geometriei - multe elemente - ca parti componente ale obiectului - prezinta interes ( relatii care sar in ochi). Daca ar fi si o alta photo a obiectului... Oricum -destul de interesant. Sunt convins ca nu cunosteau dacii Numarul de Aur - insa acea Intuitie Insuflata a facut ca aceasta bijuterie sa apara sub proportiile Armoniei. Multumesc si va doresc sanatate.

Roderick spunea...

Este - cel putin la masurarea cu rigla pe ecran :)

Cred ca dacii cunosteau Numarul de Aur. O dovedesc masuratori ale sanctuarelor din Muntii Orastiei. Construiau nu doar raportul de aur, ci si radicalul acestui raport, si radicalul de ordin 4.