marți, 4 august 2009

82. Mierea de păducel, mierea de drogi şi vindecarea de junghi



Este dificil şi acum – în etapa stupilor sistematici – a se obţine miere „pe sortiment“, mai ales dacă este vorba de un cules minor.
La păducel se procedează fără să ai teamă prea mare că familia respectivă o să roiască: se restrânge totul la limită, fagurii de cuib să aibă coroane de miere căpăcită, fagurii de rezervă – plini până la refuz, iar fagurii în care să se obţină sortimentul ce se doreşte trebuie izolaţi de „invazia mătcii“. După ce a trecut culesul respectiv aceşti faguri cu noul sirop se ridică şi sunt daţi pentru maturare unei singure familii pentru 7 – 10 zile, până apare dunga superioară de căpăceală. După extracţie mierea se mai ţine în maturatoare ( zăcătoarea străsihaştrilor – 2 tone capacitate !) timp de trei săptămâni, apoi ambalată în vase de sticlă ( în trecut – vase de ceramică ; sub formă de dop capacul era fixat prin ceruire) şi vasele sunt „îngropate“ în lădiţe cu nisip uscat. După 14 zile cardiacii pot consuma această miere de păducel; vindecătoarea Ilinca ( a trăit pe timpul copilăriei mele ) recomanda pentru o dată pe săptămână o baie ( uşoară – era foarte precaută !) cu abur de muşeţel: „stai sub cârpă până apare prima broboană la streaşină şi mai zăboveşti numai cât mai poţi respira !“.
Când înfloresc drogii – în Carpaţii de Curbură – fânul este mai înalt decât omul, deci este cules abundent şi mierea va fi polifloră. Totuşi sunt ani când fânul este sec, floarea lui nu produce nectar ( ori temperaturi mari, ori este mănat,etc.), dar, cu mai puţine pretenţii – drogii se lasă vizitaţi de albine, mai ales seara şi dimineaţa. Mierea de drogi – contrar aşteptărilor – nu are culoarea galbenă, ci carmin – rubinie ( dacă mă exprim corect), o culoare „limpede“, prin vasul cu astfel de miere se mai joacă lumina; de exemplu, mierea de fân are culoarea mai „obosită“.
Am obţinut miere de drogi – o dată în 34 de ani; am descris culoarea cât de cât, însă pentru gust trebuie să mai aşteptăm să se nască şi alte cuvinte. Mierea de drogi se păstra în sticluţe cu dop de lemn sau plută ( ceruit) şi era folosită pentru leacul de junghi: după ce era găsit locul junghiului ( cu gălbenuşul de ou plimbat peste pielea frecată cu ulei şi unde făcea ţuşti, acolo era locul ) se aplica o frunză de tutun unsă cu miere de drogi. Mierea de drogi nu se consuma – nici pentru leac – aşa era de valoroasă.
Să fie bine!

6 comentarii:

Antonia Grigore spunea...

Sa inteleg urmatoarele:mierea de drogi nu era (este) folosita intern ci numai pentru cataplasme. Am cautat cuvantul -drogi- si nu este de gasit: arbustul respectiv nu are o denumire stiintifica? Daca mai aveti o mostra din astfel de miere?

cristina spunea...

Va urmaresc blogul de ceva vreme. Felicitari pentru pasiunea si generozitatea cu care impartasiti aceste comori si altora.
Sunt de fel din Bucuresti dar cu radacinile intr-un satuc din partea apuseana a dealului Istrita. Imi doresc mult sa ajung vara aceasta la rupestrele din Muntii Buzaului. As vrea sa va pot vorbi inainte. Cum sa fac?
cristinanegru2000@yahoo.fr

GRIGORE ROTARU spunea...

Domniţă Cristina,
Mă bucur că citiţi însemnările mele şi că suntem ( la origini ) din acelaşi judeţ.
Puteţi întreba aici! Eu procedez ca americanul: am 58 ani, patru copii ( realizaţi) , cel mai tânăr – 28 ani, sunt activ ( nu pensionar) , iar însemnările mele despre acele locuri sunt pe bază de sentiment – vizavi de locul natal.
Întrebaţi orice în legătură cu subiectul şi , dacă aveţi plăcerea să vă treceţi în tabloul cu persoane interesate – este semnul ca da , va interesează !.
Îndrăznesc o adresă: http://www.formula-as.ro/2008/845/societate-37/pietrele-scrise-din-muntii-buzaului-10460#comentariu-2656.
Este posibil să vă prezint şi alte adrese ( nu neapărat cele unde sunt implicat). Să fie bine!

GRIGORE ROTARU spunea...

Donmniţă Antonia,

Drogii sunt arbuştii din poză, există în realitate, cred că este o mică întârziere că nu au apărut pe NET: te asigur că au un miros plăcut şi puţină miere o să găsim pe acolo pe la locurile străsihaştrilor. Să creşti mare!

carmen pantea spunea...

Of, am si eu un junghi la inima! daca nu veti vedea ce am scris si nu voi afla...?
"după ce era găsit locul junghiului ( cu gălbenuşul de ou plimbat peste pielea frecată cu ulei şi unde făcea ţuşti, acolo era locul ) se aplica o frunză de tutun unsă cu miere de drogi." Sunt o impatimita a traditiilor noastre si-mi invat fetele sa fie cat mai aproape de Mama noastra: Natura.
Deci:nu am inteles procedeul cu junghiul. va rog, vreti sa mi-l mai explicati o data. asa, ca pruncului cel prost! ca eu vreau sa stiu tot, cu de-amanuntul!
Va multumesc, cu adanca plecaciune!

carmen pantea spunea...

stiam de cataplasmele cu miere de mana.