joi, 10 decembrie 2009
120. Găvanul de piatră – platou de sacrificiu pentru animale
Această poză nu trebuia a fi făcută; faptul că este expusă reprezintă un gest de neiertat: locul poate fi spulberat cu cele mai bune intenţii.
Piatra Rotării de la Cătina a fost propusă pentru dinamită cu scopul
( oficial ) de a se obţine piatră pentru diverse nevoi; acolo este cea mai veche amenajare de pe teritoriul României …
Imaginile din această postare propun spre a fi enunţate variante: dacă aceste lucrări ( artificiale ) sunt într-adevăr platouri de sacrificiu , atunci au o vechime destul de mare; locul unde este plasat un asemenea găvan ne asigură în totalitate că nu este vorba de sacrificiu uman ( precum la Piatra Rotării).
În arealul Aluniş-Nucu am găsit – cel puţin trei asemenea locaţii. S-ar putea face confuzie cu ulucele pentru adăpat, însă ulucele au fost dăltuite la baza câte unui minimasiv – animalele să aibă acces, găvanele din această postare se găsesc pe vârful câte unui bolovan – acolo un animal nu ar putea ajunge.
Specificul acestor adâncituri este şanţul de scurgere – făcut în poziţia de prea-plin şi orientarea este spre sol – bineînţeles – dar cu scopul vădit ca sângele de surplus să fie absorbit de pământ, fiind evitată posibilitatea ca să devină sau să aibă în prelungire ciuciur; < recoltat > ar fi fost sângele din găvan – acolo ar fi capacitatea de 6 -10 litri.
Dacă varianta expusă aici ar fi corectă, atunci acest ritual de sacrificiu
( ovine !) este posibil să fi aparţinut vechilor păstori – se afirmă că transhumanţa era practicată şi pe timpul pelasgilor, iar această zonă reprezintă unul din cele mai mari vaduri ce asigura trecerea dinspre Ardeal şi Moldova, prin Muntenia spre Baltă. Mioriţa ( varianta Alecsandri ) aici s-a născut şi varianta Zăican ( poate nu atât de veche) aminteşte de Băleanca şi Bălăneasa.
Scopul sacrificiului: sângele ce se scurgea în pământ – un fel de prinos … Mama – Pământ era implorată să producă pe mai departe iarbă înaltă, turmele să crească. Sângele din găvan era amestecat în apa pârâiaşului ce curge prin apropiere, locuitorii satelor de din vale stropeau cu această apă ogoarele şi fânaţurile pentru belşugul rodirii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Imi plac imaginile ... bravoo, ceva unic..bafta!!!
respectele mele domnule Rotaru, ma numesc Chiriac Ciprian , si sunt din com. Colti. Felicitari pentru postarile si pentru munca depusa in colectarea acestor informatii,daca nu va supar,as dori, daca venti in zona, in aceasta vacanta , sa ne intalnim, sa putem discuta mai mult pe aceste teme,eu fiind interesat de istoria si semnificatia acestor locuri. Va multumec anticipat.O seara buna !
servus
superbe locuri, frumoase ginduri...
toate cele bune!
Domnita Viky,
Aparatura mea Photo nu este tocmai performanta: va declar ( la ceasta distanta de varsta ) ca realitatea intrece inchipuirea ... aparatului photo, si de ce nu, Inchipuirea!
Va multumesc pentru vizita , va doresc zbor inalt si realizari pe masura talentului care a fost sa va fie dat ... am vizitat blogul dv !
Domnule Ciprian,
Bunicul dv. a reusit sa va transmita curajul a va indrepta cu bucata de chihlimbar catre polizor ... eu nu as putea realiza asa ceva ! Daca un om a fost trimis pe aici - pe pamant, obligatoriu are cel putin un rost, mai multe pasiuni, nenumarate intentii. Pentru mine acele meleaguri reprezinta Raiul - nastere, copilarie , tinerete, ...si - recunosc - de multe ori am tipat mai mult decat este decent - cu gandul ( cel bun !) ... poate s-o misca ceva din loc: sunt cateva < obiective > acolo care ar trebui urgent acoperite cu sticla incasabila - precum s-a procedat cu Pieta (refacuta) a lui Micelangelo.
Noi ne-am obisnuit cu acele vestigii, le consideram banale, despre multe nu prea stim in amanunt cat trebuie, la unele ne uitam si nu putem vedea ... adica daca ar fi bani si ar veni specialisti ar vedea mai multe decat mine - un nespecialist sau decat un turist de duminica.
Putem discuta oricat ... sunt sigur ca stiti mai multe decat mine!
Va rog sa ma faceti atent cand puneti in miscare blogul dv.
Fie sa fie bine !
Trimiteți un comentariu