marți, 10 februarie 2009

51. Algoritmi de rezerva

Cand a stabilit corespondenta element - corp, Platon a realizat o uriasa metafora: perfectiunea unui astfel de corp geometric este rezultatul actiunii Legilor Creatiei , la un asa rezultat felul actiunii nu suporta comentariu. La fel - cand descompunem un corp în parti oricat de mici descoperim legi neobisnuite in comparatie cu legile Universului nostru: fizicienii prezentului vorbesc despre unde, despre particule , despre vibratii , etc.

Alunecarea blanda peste aluni a lunii ...

Evident , nea Zaican nu stia ca celula de apa poate primi impresii prin sunet (şi prin aceasta sufera modificari) , dar avea principii care atingeau hotare apropiate: lasa oile sa bea numai -apa buna-, de obicei balca era sapata de el, deci apa era verificata; daca vor bea -apa rea- se strica laptele , zicea si noi zambeam pe furis, nu prea stiam de nici unele. Inainte sa bea prima oaie, el inchina apa: facea trei cruci deasupra oglinzii, apoi se aseza deoparte, ne asezam si noi -aia micii- , pentru ascultare: cu un anume caval infiora poienile şi forfaiala blanda trecea prin frunza de paltin; cand erau la pascut folosea o alta melodie. Acele mioare se hraneau cu iarba, cu apa , cu sunet. Stiinta zilelor noastre afirma ca sunetul impresioneaza celula de apa ; nea Zaican marea procentul de bunatate al laptelui folosind sunetul, sunetul ce iesea din lemn, din buricele degetelor, din buzele lui, din suflul si sufletul lui. Se zice ca nu a certat pe nimeni si ca nu a injurat niciodata:

-daca sfintii calugari au avut rabdare stand in gaoacele lor de piatra, eu ce graba sa am cand deasupra este atata cer !? -Se mai zice ca nimeni nu a indraznit sa-l contrazica: -Nene, oilor sa le vorbesti cu blandete - ca pricep!-

Mierla se leagana-n aluni ...

Dorul romanilor s-a nascut din sunetul cavalului si din fosnetul abia perceptibil cand albinele muta mierea din celula-n celula, de jos in sus.

Hexagonul celulei de apa, hexagonul celulei de ceara, solidele perfecte, unda inexprimabila a dorului - sunt randurile unei scrisori trimisa noua din necuprindere si pe care ar trebui sa o descifram in intregime.

2 comentarii:

Robert Trif spunea...

Frumoase istorisiri ne aduci sufletelor noastre, cautatoare de lumina. Fie ca blandele dvs povestioare, sa ne incante mereu auzul, asa precum ascultam susurul apelor de munte, fosnetul ierbilor de subt talpile noastre, si icnetele tarinii cele sfinte care va fi sa fie salasul trupului nostru de carne.
Insa sufletul nostru fii-va atunci, departe de lumea fizica, acolo unde ne vom hodini la sanul divinitatii, pentru o clipa de imensitate, launtric vom fi uniti pe deplin cu fiinta de lumina, iar apoi vom reveni fiecare precum ii este dat in functie de vibratia inimii sale.

GRIGORE ROTARU spunea...

Ati gasit loc potrivit pentru cuvantul -istorisiri-; prea putin adaug de la mine: mi-a fost dat privilegiul sa ma nasc in acel loc unde realitatea intrece inchipuirea.
Indraznesc o adresa: http://www.formula-as.ro/2008/845/societate-37/pietrele-
scrise-din-muntii-buzaului-10460
Mai simplu: Formula A.S.845 - exista si alte pareri despre ceea ce incerc eu a surprinde ( nu este vorba de modestie: nici pe departe nu reusesc). Va doresc sa aveti liniste si multumesc pentru indemn !