1) Exagerările timpului nostru au pus pe câte cineva în mişcare. Şi atât. Dovezile trecerii goţilor ( prin exagerare) se vor a fi şterse imediat şi se ajunge la afirmaţia: la Pietrosa ( cetate + tezaur) au fost geţii; aurul din Tezaur este al geto-dacilor, goţii = geţii, etc. Încerc să pronunţ: „Lacul geteş“, în loc de „Lacul Goteş“ … poate mă obişnuiesc. Atunci Athanaric era get ? Alerga prin păduri după creştini ? Geţii au venit din nordul Balticei şi i-a găsit Ovidiu aşezaţi aici? Să zicem că Jordanes a greşit, ( e-adevărat: geţii erau cam năvalnici ( năvălitori !!??)), dar aceste chestiuni contradictorii … şi se războiesc cu astfel de afirmaţii oamenii domeniului şi războiul produce confuzie, afirmaţia bazată numai pe „autoritate“, fără obiect ( arheologic), fără izvor ( viu !) , fără semn, fără nimic – macină emitentul.
Una: goţii devin federaţi după Retragere.
Două: cât au stat romanii în provincie, logic, era mai uşor şi profitabil să-i facă federaţi pe cei din apropiere. Ovidiu a reuşit să înveţe limba geţilor ( aici nu sunt dubii), a scris câteva poezii în limba geţilor care … s-au pierdut (!!??) Doamne, ar fi valorat acele rânduri cât aurul care a fost luat dacilor ! Trebuie să mai căutăm!
2) Există un moment din „slujba ortodoxă“ când este aşezată în faţa altarului o „ masă mobilă“, semidemontabilă, cu picioarele – perechi în X şi cu articulaţie; pe masă este aşezată Cartea şi diferite forme de cult.
Creştinismul nu a inventat lumea, ci a căutat să o perfecteze.
3) Traian – cuceritorul a fost aşa de insensibil încât a topit toate acele minuni găsite în râu? Priveşti poza unui obiect din Tezaur şi îţi zboară imaginaţia: câte din astea încap în 165 tone ? Nicăieri – de la Nistru pîn, la Tisa – nu a rămas un obiect asemănător cu cele distruse ?A venit Traian, a luat 165 de tone şi nu a mai rămas nimic; cât de mic este nimicul ?!?! Ne lăudăm cu aurul dacilor şi vrem să luăm şi picătura goţilor ! Se poate !
4) Savantul Odobescu – membru al Comitetului Arheologic din România – întocmeşte: „ Proiect de campanie pentru exploraţiuni arheologice în districtul Buzău în vara anului 1871“. Inima i-a rămas la Pietroasele, pe la grote abia că a ajuns ( era un tip digestiv, comod) . Ar fi interesant de ştiut dacă la Pietroasa nu a găsit vreo inscripţie şi … ce vorbe a scris despre grote. De la el şi pînă azi / au crescut pe-acolo brazi. Dependent de morfină … dependent de locul unde te-ai născut !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu