joi, 25 decembrie 2008

42. Intrepatrunderi





Alaturi de sabii akinakes , diferite forme de cruci, compozitii cu segmente , la Nucu - Fundu Pesterii intalnim rombul: diagonala mare si latura prin raport produc numarul de aur. Crucea malteza se constituie din opt triunghiuri – parti ale pentagonului regulat ( !?); cercul circumscris la o cruce malteza este impartit in opt parti congruente. Crucile malteze de la Nucu şi Basarabi sunt desenate fara stiinta impartirii cercului ( operatie simpla in acest caz: axele de simetrie ale pătratului ...)

-totusi este un pas important catre folosirea simbolurilor complicate.

Daca folosirea punctului ca suport pentru transmiterea mesajului este considerat primul pas ( nr. 1 in protoscriere ) , scrierea ce rezulta folosind numai punctul suporta incifrari ametitoare : trimiterea catre Inceput, manifestarea Absolutului prin aceasta forma a nimicului , necuprindere in finitudine , lumina in intuneric , etc. dar si legatura cu numarul sunt ingradiri care ... protejeaza prin strajnicie un mesaj.

Sunt foarte putine locurile unde s-a folosit numai acest mod de scriere ... punctiforma ( punctiforma ...cuneiforma !): harti ale cerului , harti terestre ( incizate; un punct in altorelief este usor de spulberat). Sirul de puncte - ca ornament - cere interpretare; de exemplu o spirala simpla este fixata cu mult mai usor folosind puncte - daca suportul este piatra.

Adresa: http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/CeleOptRomburi# inlesneste dezvoltarea acestui comentariu. Inciziile de felul celor de la piatra Broscari ar reprezenta pasul nr. 2 intr-un clasament universal al folosirii semnelor: este folosit segmentul ca unic element , dar posibilitatile de combinare sunt in numar mai mare.

Ca sa obtinem un cui folosim deja doua segmente; cuneiforma este o scriere - semnele incizate la Buzau,Neamt , Basarabi - nu stim ce reprezinta ( unele !).

Sa construiesti un alfabet ( local) folosind un singur element - este o idee ( geniala) ; unele semne de la Broscari sunt si pe tablitele de la Tartaria şi daca cele din urma au vechime , atunci pentru cele dintai cate zerouri sa folosim ? Sunt semne la Broscari ( chiar si piatra nr. 2) care au o frumusete speciala - cu toata raceala geometrica.

Rombul de la Fundu - Pesterii ( Serafimul) emana caldura! De vina o fi apropierea de roiul de sabii akinakes - toate indreptate spre in sus - si in acest iures de roire - El - Serafimul - asista calm si (oarecum) distant. Prin alegerea dimensiunilor ( si felul executiei lucrarii) ni se transmite ca faptuitorul era senin si impacat cu vremurile.

Daca stramosii nostrii reprezentau rombul pe placi de teracota ...

Legatura dintre crucea malteza si Figura celor opt romburi este evidenta: am gasit acesta figura ca element de ornament central pe platca de la o gluga ( nu neaparat dacica ); figura a fost preluata ca element decorativ ( prin repetitie ) la scoartele tesute in zona ( poate si in alte zone ) si mai nou la goblenuri.

Scrierea automata a geometriei – mi se parea o propozitie absurda!

Simetrie, coliniaritate,repetitie, numerologie, perpendicularitate, continuitate prin intredupere,paralelism,limitat - nelimitat,proportionalitate,numarul phi, numarul pi, in sfarsit : mai toate poligoanele interesante ale geometriei plane se regăsesc , participa , se intrepatrund intr-o simfonie a perfectiunii greu de egalat.

Mult timp am considerat ca opera este un moft a celei ce a navadit, dar intalnindu-l in atatea locuri si pe diferite suporturi ( pana si incizat ) am incercat sa-l reproduc prin mijloacele geometriei: stupoare ! nu a fost usor ! Prin inversunare am ajuns a ma lamuri ca aceasta rozeta acopera un procent mare din opera lui Euclid.

Daca nu este posibil sa apara adresa notata aici - comentariul nu are nici un rost.

La Zacatoarea strasihastrilor acest semn era expus pe peretele fatada.

La Masa Cinei de Taina din curtea bisericii din satul Muscelul Caramanesti semnul era incizat in teica, in interior , nu stia nimeni de el pana cand , prin accident, au spart aceasta opera de arta ( piatra cioplita – metoda folosita la grote).

Daca cineva isi facea car nou , aplica pe fundatori , prin ardere aceasta figura.

Un prieten priceput in animatie s-a jucat cu cele opt romburi si a sugerat ca plimband romburile in diferite combinatii ne putem imagina totusi spatiul guvernat de mai multe ( decat trei ) dimensiuni. Serafimul , Broscari , teracota , Zamolxis , Egipt, Numarul de Aur ( in fig. K5 – l-am descoperit de cel putin noua ori ) ... am comentat despre acestea cu gandul ( curat!) ca idei chiar indepartate de subiect ( si nu tocmai ) pot ajuta cat de cat pe un eventual norocos ce ne-ar oferi cheia dezlegarii acestor inscriptii.A fost dezlegata Tablita de la Policiori !? Sa fie bine !

Niciun comentariu: