miercuri, 10 decembrie 2008

36. Interpretari nevinovate ( 1)

36. Interpretari nevinovate ( 1)

Adrese :

1) http://picasaweb.google.com/rot.grigore/BrazdarulDeFierDeLaCamboru#

2) http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/STRASIHASTRII?authkey=npNWNmxWvsY#

1) Obiceiul ca pietrele sa fie scrise - dupa cum spun specialistii - se cufunda in imemorial ; semnele de la Broscari - Buzau si Farcasa - Neamt au vechimi ametitoare. Deci , dincolo de memorie : primele semne ( care in diferite constructii devin simboluri ) sunt : punctul şi segmentul. Am fotografiat Piatra nr 1 - Broscari si la adresa nr. 2 notata mai sus sunt desenele ce am putut realiza , cat mi-a permis puterea de intelegere. Suprafata respectiva ( insa in viitor ) trebuie impartita ( nedistructiv !) in regiuni ( prin niste benzi albe ) ca sa fie evitata repetitia prin suprapunere , un specialist ar dori sa priveasca si ansamblul , daca inlantuirea de semne o sa produca propozitii !? (este posibil sa apara - virtual - mai multe semne) : ce contine sfarsitul de fotografie nr. 167 (exemplu) sa contina si inceputul de fotografie nr . 168. Semne comune: Broscari,Basarabi-Murfatlar, Sinca -veche , Policiori, Nucu …

Piatra Broscari nu contine si alte semne ( onduleuri , litere ale vreunui alfabet cunoscut ): numai segmente si puncte . Asa arata semnele: privite numai , fara sa se tina cont de intreg; pentru mai bine ar fi nevoie de aparatura photo de mai inalta performanta. Semne comune : placuta de os de la Mitoc - Botosani ( 27.000 B.C.) , picturile de la Mezin - Ucraina , 18000 ani B.C. , la Cuina Turcului

( 11000 ani B.C.) cu un singur semn : unghiul geometric ( V ) , bradutul incizat pe o piatra la Danceni , R. Moldova - 5000 ani B.C. , etc. ; deci intr-un interval format din atatea milenii gasim semne comune in formarea carora segmentul este atotputernic: prin diferitele-i pozitii ordoneaza , partea unor simboluri complexe ( triunghiul , rombul , crucea , bradutul , ...)

Fata de anul 1964 ne aflam intr-o situatie mai buna , s-a acumulat informatie , s-au dezvoltat teorii , analogii , se compara , Daca aceste semne de la Broscari si celelalte sunt semne - surori cu cele de la Tartaria ( sau sunt numai rune secuiesti dupa cum zice o persoana) se va afla. Despre piatra aceasta , si nu numai , se stie demult , prezentul a introdus-o in circulatie prin nevoia de senzatie . Daca - i lucru serios, trebuie date-n vileag toate pietrele . Din ce in ce la numar mai putini sunt cei ce mintea vor sa-si oboseasca ... La Tartaria s-au gasit maxim 50 cm2 de semne ; piatra Broscari are 3 m2 semne.

Mai sunt lucrarile artificiale - varfurile retezate - sub pamantul lor , la diferite adancimi , sunt pavaje si lespezile din -mozaic- au pe dorsala semne ; in fata Bisericutei lui Iosif ar trebui facute sondaje nedistructive ; anexa Bisericii dintr-o piatra de la Alunis are pavajul la vedere , dar ...Zapodiile si rascrucile buzoiene de munte sunt insemnate: daca nu ici , atunci ,colo mai vezi o cruce . Cel putin crucile au semne ( tot nedescifrate !) ale vreunui alfabet - sute de cruci - nu este vorba de cele din cimitire. Despre semnele si literele din grote o sa vorbesc mai incolo - consider ca nu sunt atinse de vremuire , desi timpul a avut rabdare si cu ele.

2) Interpretarea poeticeasca a semnelor gasite la piatra ce este numita Omul care priveste Steaua Polara: Vezi ( priveşte ) linia - de ce dai ocol! Inauntru, e gol - nu distruge ( acoperisul) carcasa ! Sub rădăcină ( la capătul …) plânge ( prin cântec ) cel mutat ( strămutat) in lumina. Jocul zeilor ( stăpânilor ) - fără puncte ( zarul) ridica lacrima de sub munte. Urmează linia-(altfel ) zeul (tau) te-o părăsi ! Nestatornicia alungă - pe apă ( du - te ! ) cu grabă. Cele patru din nouă tării ţinute - verticala , cealalta pluteste ( orizontala , cumpăna ) o panza (gingasa). ( o figura la adresa notată mai sus ).

3) Am inmanat aceasta interpretare unei persoane cunoscatoare ( in semne ), (fata de mine -nestiutorul) ,citea , privea piatra si zambea si mai citea un cuvant si tot asa ... Aua , eu sunt buzoian ! am tipat eu. Nu este rau - a zis , insa tot a zambit ! Sa fie bine !

4 comentarii:

Flightboy spunea...

Poate reusiti sa descifrati niste semne de la Sinca Veche, le`am expus pe forum octogonul, eu unul am incercat cat de cat o descifrare dar ceea ce imi dadea mie era ceva asemanator stiintelor ezoterice si incerc in limita bunul simt de "crestin - ortodox" sa nu ma aventurez prea mult........devine o obseseie si nu as vrea sa calc stramb. Am vb si cu cei de la formula as, sa imi dea o adresa prin intermediul careia sa pot vb cu d-voastra......dar nimic.

GRIGORE ROTARU spunea...

Pentru domnul Flightboy,
Ce scuza ar avea o asa intarziere!?
Am lipsit mult timp din localitatea ce imi gazduieste ...computerul: maica-mea a plecat la intalnirea cu ...strasihastrii ( 16 dec. 2008). Sunt sigur ca imi acceptati scuzele ! Prin eter va trimit gandul meu bun - oricine ati fi!
Numele meu : Grigore Rotaru . Dati pe Net si aflati mai multe: daca nu o sa fie biruita enigma ce se va propune - pot face apel catre un anume prietin …
Nu banuiesc , numai zic: putina lume , in ziua de azi – mai alearga dupa vant!
Sa fie bine!

GRIGORE ROTARU spunea...

Pentru domnul Flightboy,
Unul dintre semne : Crucea Malteza ...se gaseste la Nucu , la Basarabi, la Begu de Buzau. Nu stiui unde ati fotografiat : desenul nu este reusit , un meserias nu desena asa ceva , nu are inbdemanare - este una dar este gresit contur fiind ; la fel cel cu portretul: scrijelituri facute pe ziduri sacre. Claritatea , apropierea , ... Mai serios cel ce poate fi numit aici un epsilon intors.Cred ca am citit povestea acestor poze undeva ... daca reveniti cu minime amanunte ...
Sa fie bine!

GRIGORE ROTARU spunea...

Pentru domnul Flightboy,
In sfarsit , am reusit sa gasesc toate pozele pe care...
In prima: deasupra arcadei in acolada a fost incizat semnul pestelui ( simbol paleocrestin - folosit pana la Edictul de la Milan - 313)pewste care s-a adaugat semnul crucii prin incizie sau numai colorant ( nu mai tin minte !)sau si incizie si culaoare. Despre chipul din Altarul Mare ( cum ca ar fi Decebal!) - ma abtin.
Si Steaua lui David pare adaugata - modelul acesta de templu cu rasuflare spre exterior il regasim la Alunis-Colti ( forma de lucru destul de apropiata) si ( inceput de lucrare - la Minimasivul lui Dionisie - Poarta Cerului etc.
Acel portret (feminin ?) facut pe baza de romburi(la gura , la ochii, bentita, etc...este facut dupa ce a fost decopertata suprafata straveche ... tot de la Sica este ? Cat despre modelul de Cruce Malteza nereusita ...Adrese:http://picasaweb.google.com/rot.grigore
si http://picasaweb.google.com/rot.grigore/CeleOptRomburi#
Sa fie bine !