vineri, 26 decembrie 2008

44.Semne comune şi element nou




Elemente comune Basarabi: 2.Biserica B4. Pronaos. A doua coloana de la est.Ornat. : siluetă umană ( mongoloid!?) , reţea de romburi , Scorpionul aleargă prada, Saltul delfinului, în dreapta-sus ( a privitorului) o cruce cu braţe egale - la capete cu triunghiuri ( sensuri opuse crucii cu săgeţi) iar in dreapta-jos o cruce copta ( ati intarit intr-o interventie anterioara). Nucu : Photo 183 of 255 la adresa http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/RupesteAlunisNucu# . Pot fi propuse momente istorice cat de cat apropiate ?

Element nou : Pe o faţă a minimasivului Dionisie-Nucu găsim o variantă interesantă ( puţin obişnuită) : cruce cu braţe egale înscrisă in cerc - incizie ( roata solara !?) , iar în prelungirea axului vertical un cerc mai mic. Gândul meu de nespecialist mă îndeamnă să fac trimitere la medalionul de la Tartaria , sau la reprezentarea stilizată a unui trovant; alături , tot in acest minimasiv , operă a naturii: Sfera şi Cele Trei Babe; in capătul minimasivului: Cei Trei Elefanţi şi Puiul.

Adresele : http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/CeleOptRomburi#

Şi: http://www.formula-as.ro/2008/845/societate-37/pietrele-scrise-din-muntii-buzaului-10460 au legătură cu subiectul.

Piatra - Broscari are formă de ciupercă - o babă; semnele sunt incizate pe faţa pietrei , pe margini, dar şi sub pălărie – de aici bănuiala: hartă a cerului. Piatra nr.2 este de fapt o lespede unde (stupoare !) elementul nou apare. Să fie numai bine !


Un comentariu:

GRIGORE ROTARU spunea...

Prima imagine de aici reprezinta complexul de stanci din minimasivul de la Dionisie, in prim plan- Nefertiti... pe fata ei ( se vede mai putin) o harta. Despre harta si incercari de interpretare ... anii 1978-1980.